Bærekraft
Bærekraftig fokus på Valsøya
Bærekraft på Valsøya
Bærekraftsmål nummer 12 som omhandler “Ansvarlig forbruk og produksjon” innebærer at man skal sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre innunder her er også at man skal skape mer med færre resurser samt gjenbruk av materialer.
Utviklingen av Valsøya startet med å benytte overskuddsmasse etter bygging av bro som igjen skulle korte ned reisetiden langs kysten. Denne overskuddsmassen ble samlet slik at det nå er både campingplass med plass til telt, bobiler og campingvogner, restaurant, unike overnattingsmuligheter og klatrepark. Vi arbeider kontinuerlig med å forbedre oss og har den internasjonale miljøsertifiseringen for reiselivsbedrifter Green Key.
Unike gjenbrukte hus
Flere av våre unike overnattingsmuligheter har kommet til ved at Magny, eier, grunder og driver, har funnet gamle hus som ingen har sett verdien av. Hun har da flyttet disse husene til Valsøya enten på flåte, lastebil eller kranbil og har gitt husene nytt liv på Valsøya. Berjebakkstua og Jordmorstua var de som kom på flåte helt i begynnelsen. Disse benyttes i dag til overnatting. Saltrøfjøset kom på lastebil, stokk for stokk, og ble satt opp til det som i dag er en sjarmerende restaurant som serverer kvalitetsmat lagd fra bunnen av. Olaushuset er siste tilskudd på stammen og har fått oppgaven å huse 8 unike enheter med overnatting. Det er ikke alle som kan si at de gjenbruker hus! Vi har også de siste årene trukket opp gamle møbler for å møblere noen av overnattingsenhetene. Disse møblene er av høy kvalitet og fra en tid da man lagde varer for at de skulle holde livet ut. Med nye trekk og litt kjærlighet, så får de gamle møblene nytt liv hos oss.
Lokal arbeidskraft
På Valsøya benyttes lokal arbeidskraft så langt det er mulig. Her har ungdommer i alle år startet arbeidskarrieren sin. Mange har kommet igjen sesong etter sesong.
Mat i restauranten Valsøytunet
På Valsøya har vi fokus på å benytte lokale råvarer så langt det er praktisk gjennomførbart. Det er fokus på gode råvarer samt å minimere matsvinn så mye som mulig. Menyene settes sammen med tanke på best mulig utnyttelse av råvarene. På dette viset jobber vi mot å etterleve bærekraftsmål nr. 12 “Ansvarlig forbruk og produksjon”. I 2022 er vi sertifisert host gjennom European Region of Gastronomy, det betyr at minst 30% av menyen vår er fra lokale råvarer.
Samarbeid for å nå målene
Vi samarbeider med andre nærliggende reiselivsbedrifter. Vi ønsker at gjestene skal kunne skape mange opplevelser uten å reise langt. Vi ønsker at gjestene vår skal bli lenger i vår region. Dette skaper utvikling av næringslivet lokalt rundt oss samt at CO2-utslippet reduseres ved at gjester reiser mindre ved at de kan oppleve mye ved å bo på ett sted.
Green Key:
Valsøytunet er stolte over å ha vært miljøsertifisert gjennom den internasjonale sertifiseringsordningen Green Key siden 2016. Green Key er en av de største globale miljøsertifiseringsordningen for overnattingssteder. Ordningen er anerkjent og støttet av United Nations World Tourism Organisation (UNWTO), United Nations Environmental Programme (UNEP).
Formålet med Green Key er å fremme bærekraftig turisme, samt å bidra til å forebygge klimaendringer ved å belønne og støtte virksomheter som gjennomfører positive miljøtiltak. Green Key har som mål å endre praksis og adferd hos reiselivsaktører, inkludert gjester, bedrifter, myndigheter og lokalsamfunn, i bærekraftig retning. Dette gjennom å øke bevisstheten blant både ansatte og gjester, ved å fremme bærekraftige rutiner og bruk av teknologi, ved å støtte opp under miljøvennlige og ansvarlige bedrifter, redusere energibruk og ressursforbruk.
Les mer om green key her.